Thuiswerken. Ik heb er aan moeten wennen. Heel lang dacht ik dat het tijdelijk was en nam ik genoegen met een wel erg provisorische werkplek. Zonder goede bureaustoel en met een zelfgemaakt bureau, wat op de hoogte van mijn veel langere vriend stond ingesteld, was op de vloer zitten voor mij een goede optie. Een paar tuinkussens onder de bips en ik kon het redelijk volhouden. De laptop stond op een kratje en ernaast nog een tripptrapp kinderstoel, om mijn kop thee en pen en papier een plek te geven. Zes weken lang heb ik zo op de grond gezeten. Toen was de maat vol. Corona – de aanleiding om thuis te werken – leek ons echt langer thuis te houden en het werd tijd te investeren in een fijne werkplek.
Een fijne werkplek is essentieel voor thuiswerkers. Met mij blijken veel mensen achter geïmproviseerde bureaus, op bed, aan de keukentafel en zelfs op achter strijkplanken te werken. Rugpijn en nekpijn zijn veelgehoorde klachten. Hoewel ook ik nog steeds veel verbeterwensen heb voor mijn thuiswerkplek, ben ik zo ontzettend blij met onze ergonomische bureaustoel en in hoogte verstelbaar bureau. Ik hoop dat ook jij jezelf toestaat om van je werkplek een fijne plek te maken.
De andere worsteling voor thuiswerkers is verbinding met collega’s. Elkaar live zien is geen vanzelfsprekendheid meer. Je eenzaam voelen, de dynamiek en gezelligheid missen; het komt helaas heel veel voor. Gelukkig kunnen de Corona-maatregelen steeds een beetje meer kunnen worden losgelaten en elkaar op het werk treffen mag hopelijk snel weer. Maar inmiddels lijkt veel thuiswerken ook wel een blijvende ontwikkeling. En hoe zorg je dan met dat vele thuiswerken, dat je je ook nog verbonden voelt met collega’s?
Gelukkig zijn daar best oplossingen voor te verzinnen. Hier een aantal suggesties ter inspiratie:
- Maak samen Ommetjes. De Hersenstichting heeft een mooie app gemaakt om het maken van wandelingen van minimaal 20 minuten (Ommetjes) te stimuleren. Regelmatig bewegen is gezond en goed voor je hersenen, zo stellen ze. En met de app zorg je niet alleen dat je zelf in beweging komt; je kunt ook een team aanmaken met je collega’s. Een kleine onderlinge competitie, want met je Ommetjes scoor je punten. Leuk om afzonderlijk van elkaar, toch samen te bewegen!
- Geef elkaar een virtuele tour. Videobellen om met elkaar zaken te bespreken wordt steeds gebruikelijker. Maar waarom gebruik je zo’n moment niet om elkaar anders te leren kennen. Geef elkaar een virtuele tour. Laat bijvoorbeeld zien hoe jouw werkplek eruit ziet; breng je partner en/of kids een keer bewust in beeld om zichzelf voor te stellen; show je hond/kat/hamster.
- Plan random koffie-afspraken. Bij grotere teams is het helemaal niet vanzelfsprekend dat je elkaar spreekt. Dit kun je tegengaan door elke week nieuwe tweetallen te maken en af te spreken dat je die week tenminste één keer een half uur een koffie moment hebt samen. Zo spreek je ook de collega’s, waarvan je misschien eigenlijk helemaal niet weet wat ze precies doen. En elkaar kennen, maakt met elkaar samenwerken toch makkelijker en leuker.
- Zet elkaar talenten in. Mensen hebben vaak meer talenten in huis dan ze alleen op het werk kwijt kunnen. Organiseer uitjes voor elkaar, waar iedereen vrijwillig aan mee kan doen. Speel jij prachtig piano; geef een online lunchconcert aan collega’s. Vind je het leuk om te koken; geef een online kookworkshop. Organiseer samen een pubquiz, begeleid een meditatie-sessie. Allemaal manieren om elkaar anders te leren kennen en met elkaar plezier te maken.
Uiteraard zijn er nog veel meer ideeën te bedenken en niet alles past bij de bedrijfscultuur, je team, of bij jou als persoon.