Whoohoo!! De eerste letters op papier voor de eerste blog van Heldergeel! Het maakt me super enthousiast en gespannen tegelijk. Hoewel ik wel al eerder artikelen voor tijdschriften heb geschreven, is het schrijven van blogs nieuw. Eigenlijk een nieuwe vaardigheid voor me dus.
Ik heb 101 ideeën over waar ik graag over zou willen schrijven, ben me bewust van de voordelen van het schrijven van blogs op de website en ik heb tijd en ruimte gemaakt om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. De basis is dus geregeld. Maar jeetje, wat zit ik mezelf in de weg zeg.
Welk onderwerp is het beste om mee te starten? Wat spreekt mijn doelgroep eigenlijk het meeste aan? Wil ik mijn blogs niet in een bepaalde stijl? Hoe lang, of hoe kort moet het zijn? Genoeg vragen schieten er door mijn hoofd, die ik eigenlijk graag beantwoord zou willen zien, voordat ik aan de slag ga met schrijven. Want ik doe dingen graag goed (wellicht het liefst perfect) en niet zomaar een beetje ok.
Herken je dat? Dat je jezelf soms zo in de weg kan zitten, dat je zelfs iets wat je graag wilt, niet voor elkaar krijgt? Dat de berg die je moet beklimmen zo groot aanvoelt, dat je de neiging hebt om het maar gewoon direct op te geven? Dat je telkens uitstelt te starten, omdat je geen idee hebt waar je zou moeten beginnen?
Gelukkig heb ik inmiddels een aantal strategieën die me op weg helpen en ik deel ze graag met je.
- De eerst is hulp vragen. In mijn situatie voor het schrijven van blogs, zijn er allerlei mogelijke cursussen en coaches die me kunnen helpen deze nieuwe vaardigheid eigen te maken. Ik kies ervoor deze optie voorlopig nog even niet in te schakelen. Ik ga het eerst zelf proberen.
- Mijn tweede strategie is zorgen voor mijn eigen ‘schop onder mijn kont’. Het maken van een afspraak met mezelf / een deadline waar ik me aan wil houden. Ik zou bijvoorbeeld in dit geval met mezelf af kunnen spreken, dat ik elke week of elke maand 1 blog wil schrijven. Het hebben van deze deadline helpt me om er daadwerkelijk toe te komen.
- En mijn laatste strategie is mild zijn voor mezelf. In plaats van mezelf op te leggen dat de blogs perfect moeten zijn, kan ik mezelf een 1%-doelstelling geven. Ik stel dan mezelf als doel dat ik telkens als ik een nieuwe blog schrijf, deze 1 procent beter zal zijn dan de blog ervoor. Die doelstelling maakt dat ik mezelf niet meer lam leg, dat ik kan blijven gaan en dat ik ook blijf groeien en dus steeds betere blogs zal schrijven. Mild zijn voor mezelf kan ook betekenen dat ik mezelf toesta dat mijn blogs niet perfect zijn; dat ik lerende ben; en dat dat mag.
Ik help mezelf vooralsnog het meeste om mild te zijn voor mezelf. Ik wil namelijk niet alleen bloggen op de website, maar ook op LinkedIn. Tegelijkertijd wil ik nog aan de website werken en wil ik ook de online trainingen ontwikkelen. En ook ik kan maar één ding tegelijk.
Voorlopig ga ik mezelf toestaan om ‘gewoon te proberen’. De focus komt later wel.
Welke strategie helpt jou als je aan iets nieuws begint?
Laat je bericht achter; ik ben benieuwd!